Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. Kocaeli Valiliği
T.C. Kocaeli Valiliği
T.C. Kocaeli Valiliği
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Valilik Birimleri İl Etik Kurulu Tarihçe İl Protokol Listesi Mevzuat Kurumsal Kimlik
  • KOCAELİ
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standardı Projeler
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Duyurular Basın Açıklamaları İhale İlanları
  • İLETİŞİM
°C
11
Mayıs2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Vali İlhami Aktaş
      • Vali Yardımcıları
        • Ekrem Çalık
        • Ertuğ Şevket Aksoy
        • Abdul Rauf Ulusoy
        • Salih Bıçak
        • İsmail Gültekin
        • Mustafa Ayhan
        • Aslan Avşarbey
        • Şenol Kaya
      • Hukuk Müşaviri
        • Yusuf Cıbır
      • Kaymakamlar
        • Soner Şenel
        • Ahmet Önal
        • Yüksel Kara
        • Mustafa Demirelli
        • Metin Kubilay
        • Müfit Gültekin
        • Mehmet Ali Özyiğit
        • Yusuf Ziya Çelikkaya
        • Ömer Lütfi Yaran
        • Kemal İnan
        • Hasan Öztürk
        • Uğur Kalkar
    • Valilik Birimleri
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdare Ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Basın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • Protokol Şube Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt Ve Proje Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • İl Planlama Ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
    • İl Etik Kurulu
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Valilerimiz
      • Hükumet Konağı Tarihçesi
    • İl Protokol Listesi
    • Mevzuat
    • Kurumsal Kimlik
  • KOCAELİ
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İl Emniyet Müdürlüğü
      • İl Jandarma Komutanlığı
      • İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi
      • İl Göç Müdürlüğü
      • İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü
      • Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı
      • 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
      • İl Nüfus Ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İl Sivil Ve Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İl Sağlık Müdürlüğü
      • Defterdarlık
      • İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü
      • Vergi Dairesi Başkanlığı
      • Ticaret İl Müdürlüğü
      • Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü
      • Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
      • İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü
      • Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
      • Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğü
      • İl Müftülüğü
      • TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü
      • Liman Başkanlığı
      • Doğu Marmara Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü
      • Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
      • Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
      • Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü
      • Kocaeli Rölöve ve Anıtlar Müdürlügü
    • Kamu Hizmet Standardı
    • Projeler
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Duyurular
    • Basın Açıklamaları
    • İhale İlanları
  • İLETİŞİM

Karamürsel Sepeti


El sanatlarından hammaddesi ince dallar, saplar ve ağaç şeritler işleyen grubuna dâhil olan bitkisel örücülük dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türk toplulukları arasında da önemli bir yere sahiptir. 

Tabiatta kendiliğinden yetişen veya kültüre alınmış bitkilerin saplarını, soyulmuş ya da kabuklu ince dallarını ve yapraklarını doğrudan; kalın dallarını ise boyunca yarıp ince şeritler haline getirdikten sonra çeşitli biçimlerde örme ve değerlendirme işlemine bitkisel örücülük denilmektedir. 
Ülkemizde görülen iklim çeşitliliğinden dolayı bitkisel örücülükte kullanılan hammadde olarak bilinen bitkiler hem çok çeşitli hem de çok boldur. Bitkilerin bir kısmı doğada kendiliğinden yetişir, bir kısmı da kültüre alınmış olan bitkilerin parçaları veya artıklarıdır. Bu özelliklerinden dolayı hammaddenin temin edilmesi, hazırlanması kolay, ucuz ve zahmetsizdir. 
 
Geçmişi çok eskiye dayanan bitkisel örücülük, sepet yapımı ile başlanır, MÖ 9000’lerden bu yana değişmeyen bir teknikle yapıla gelmiş bir el sanatı olur. Sepet örücülüğünün tarihten önceki zamanlarda var olduğu, mezarlarda bulunan sepet yapımında kullanılan kemik ve bizlerden anlaşılmaktadır. MÖ 668 senesine ait bir resim, Sümerler zamanında sepetin kullanıldığına ait bronz şekiller ele geçirilmesiyle çok eski tarihlerde de sepet örmenin bilindiğini ve yapıldığını ortaya koymaktadır. 
 
Sepetin Yunanlılar döneminde üzüm toplamak amacıyla kullanıldığına dair kayıtlar bulunmaktadır. İlk zamanlar kutsal bir taşıma aracı olan sepet; özellikle buğday, meyve taşıma ve sonra da çocuk beşiği olarak kullanılmıştır. Romalılar da söğüdü çoğunlukla sepet yapmak için yetiştirmişler ve yapılan sepetleri ziraat işlerinde kullanmışlardır. 
 
Tarihsel süreci incelendiğinde dünyadaki birçok ülkenin bitkisel örücülük ile ilgilendiği görülmektedir. Ülkemizde de birçok yörede uzun yıllar boyunca üretimine devam edildiği bilinmektedir. 
 
Karamürsel’de bitkisel örücülüğü yani Ancak Karamürsel kuşaklı sepetin ülke çapında tanınması yörede bu geleneğin oldukça köklü olduğunu göstermektedir. Karamürsel sepetinin Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz döneminde geçen bir olaya da konu olduğu rivayet edilmektedir. Bu hikâyeye göre Sultan Abdülaziz bir gezi için Hereke’de ki av köşküne gelir. Bunu duyan Karamürsel halkı, padişaha kiraz götürmeye karar verir. İtina ile toplanan kirazlar bir sepete doldurulur ve padişaha sunulur. Sultan Abdülaziz, biraz şaşırarak biraz da küçümseyerek hediye sepetini şöyle bir süzer. Hemen bir tepsi getirilir, sepetin içindeki kirazlar tepsiye boşaltılır. Sepetin içindeki kirazlar, tepsiye sığmayıp taşınca, Sultan Abdülaziz şaşkınlıkla şöyle mırıldanır: “Sepeti ufak tefek gördük amma, içindekini tepsiye sığdıramadık” der. Ve bu olayın “ufacık tefecik gördün de Karamürsel sepeti mi sandın?” deyiminin ortaya çıkmasına, dolayısıyla da Karamürsel sepetinin ün kazanmasına neden olduğu ifade edilir. 
 
Karamürsel yöresinde ilk zamanlar tarımsal ürünlerin hasadı, taşınması ve saklanması amacıyla üretilen sepetler, zamanla değişik amaçlara hizmet amaçlı farklı alanlarda da kullanılmasıyla ürün yelpazesi genişler. 
 
Bitkisel örücülük ürünleri kullanım alanları açısından yedi ana başlık altında gruplandırılmaktadır. Karamürsel yöresinde üretilen ürünler literatüre göre sepet olarak kullanılanlar, aksesuar olarak kullanılanlar, mobilya olarak kullanılan, diğer kullanım alanları olmak üzere 4 ana grupta sınıflandırılır. Ürün çeşitlerini hammadde belirlemektedir. Sepet olarak ve mobilya olarak kullanılanlarda, en çok söğüt, aksesuarlarda çavdar, diğer kullanım alanlarında ise kestane yoğunlukla kullanılır. Bununla birlikte üretimde çavdar, kestane, fındık hayf, kargı, bambu, kayın, mısır, kızılcık ta kullanılmaktadır. Karamürsel sepeti üretiminde hammadde dışında temel malzeme bıçak, makas ve keserdir. 
 
Genellikle Sepet örme işlemi, kış aylarında yapılmaktadır. Bunun başlıca sebebi yaz sıcaklarının ıslatılan ağaç dallarının daha çok kurumasına neden olduğunun ve sepet örme sırasında kırılma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle kış ayları sepet örümü için ıslatılan ağaç dallarının daha uzun süre nemli olarak kalmasına imkân vermesinden dolayı tercih edilmektedir. Aynı zamanda hammaddenin Mart- Nisan aylarında elde edilmesi de bir diğer etkendir. 

Sepet ustaları günde ortalama olarak iki ürün yapabilmektedir. Bu sayı ustaların performansına göre günde ortalama üç-dört ürüne çıkabilmektedir. Sepet üretimi hammadde hazırlığı, tabanın oluşturulması, gövde bölümünün oluşturulması ve kenar temizleme olmak üzere 4 ana işlemden oluşmaktadır. 
 
Karamürsel sepetinin tek hammaddesi, düzgün ve budaksız kestane çubuğudur. Kestane ağacının gövdesinden çıkan filizlere yörede “şah” adı verilmektedir. Ağaçtan kesilen filizler esneklik kazanması amacıyla en az bir hafta güneş altında kurumaya bırakılmaktadır. Kurutulan çubuklar bıçak ya da keser yardımıyla çıtalar halinde kesilerek ayrılmaktadır. Sepetin ana iskeletini oluşturacak dikey çubuklar yaklaşık olarak boylamasına 2,5-3,5 santimetre enlemesine 1-3 milimetre arası olabildiğince birbirine eşit genişlikte kesilmektedir. Yörede bu dikey çubuklara “kama” adı verilmektedir. Sepet örme işlemini oluşturan şeritler ise yaklaşık 1cm eninde ve 1-3 milimetredir. Kalınlığında daha ince hazırlanmaktadır. Oluşturulan çıtalar ıslatma teknesinin içerisinde suya batırılarak yumuşatılmaktadır. Bu işlem çubukların daha rahat soyulması, kırılmaması ve esneklik kazandırılması amacıyla yapılmaktadır. 

Örme işlemine tabandan başlanmaktadır. Bu amaçla sekiz adet çubuğu birbirine çapraz ve eşit aralıkta olacak şekilde yere yerleştirilir. İşlemin düzgün olması için çubukları yerleştirirken el ve dizlerle çubukların üstüne sıkıca bastırılarak sabit tutulması gerekmektedir. Sepetin dip kısmı oluşturulduktan sonra ıslatılmış örme şeritlerinden bir tanesiyle merkez şeridin alt kısmından başlayarak yanındaki şeridin ise üstünden geçirilmek suretiyle örgüye devam edilir. Dip kısım da yer alan çubukların düzgün durması için, çubukların kesiştikleri merkeze taban örme işlemi sona erene kadar ayakla basılır. Örme işleminin tamamlandığı her sırada örme şeridi el yardımıyla sıkıca çekilerek ya da bıçağın keskin olmayan yüzü ile itilerek sıkılaşması sağlanmaktadır. Bir alt bir üst örme tekniğinde, birinci sıra tamamlandıktan sonra ikinci sırada, örme şeridi, bir önceki sırada üstten örülen çubukların altından, alttan örülen çubukların ise üstünden geçirilir. Sepetin taban kısmı bu örme tekniğinde 2 veya 3 sıra örülerek literatürde “tekleme” olarak adlandırılan bir alt bir üst örgü tekniğiyle tamamlanır. Taban kısmı tamamlandıktan sonra “ikileme tekniği “ile örgüye devam edilir. İki örme şeridi yan yana paralel olarak tutulur. Şeritler dikey çubuğun önden ve arkadan kuşatarak kendi eksenleri etrafında önden arkaya doğru hafifçe bükülür. Bu sayede dikey çubukların arasındaki boşluklardaki örme şeritleri çapraz olarak kesiştirilerek arkadaki çubuk öne, öndeki çubuk arkaya geçirilmiş olmaktadır. Örme çubuğunun yeterli gelmediği noktada biten şeridin biraz gerisinden şerit eklenerek örme işlemine devam edilmektedir. 

Sepetin gövde kısmının iskeletini oluşturmak için taban etrafında örülmemiş olan dikey çubuklar örme işleminin bittiği yerden içe doğru katlanmaktadır. Tekleme yöntemiyle gövde kısmının ortasına kadar örülmesine devam edilmektedir. Gövdenin alt kısmı tekleme tekniğiyle örüldükten sonra kabuğu soyulmamış kestane çubuğu kullanılarak “üçleme tekniği” yapılır. 

Üç örme şeridi, birbirini izleyen üç dikey çubuğun arkasına yerleştirilir. Birinci örme şeridi iki dikey çubuğun ve örmek için hazırlanan diğer iki örme şeridinin üzerinden geçirilir. Dördüncü dikey çubuğun arkasına alınır. İkinci örme şeridi, yukarıya doğru verev bir şekilde tutularak iki dikey çubuğun ve diğer iki örme şeridinin üzerinden geçirilir. Beşinci dikey çubuğun arkasına alınır. Üçüncü örme şeridi iki dikey çubuğun üzerinden yedinci dikey çubuğun arkasına alınır. 

Karamürsel sepetinde çoğunlukla kabuklu kestane çubuğundan yapılmış olan bu kısım “kuşak” olarak adlandırılır. Bu örgüye de “kuşak örgüsü” adı verilmektedir. Karamürsel Sepeti “Kuşaklı Karamürsel Sepeti” ismini gövdenin orta bölümüne uygulanan bu teknikten alır.

Sepetin kuşak örgüsünün üstü yine tekleme tekniği ile örülerek tamamlanır. İstenilen boyut elde edildikten sonra kenar temizleme işlemi üçleme tekniği ile yapılmaktadır. Sepetin ağız kısmında da gövdenin ortasında olduğu gibi soyulmamış kestane çubuğu kullanılır. Bu bölüm de kuşak olarak adlandırılmaktadır. 
Sepetin tamamen örme işlemi bittikten sonra ilave edilen örme şeritleri bıçak yardımıyla temizlenmektedir. 

Üretilen sepetler el yordamıyla yapıldığı için kesin bir ölçüsü yoktur. Ortalama olarak sepetin tabanı 15-20 santimetreyi, ağız genişliği 40-45 santimetreyi, boyu ise 60 santimetreyi bulmaktadır. 

Geleneksel kuşaklı Karamürsel sepeti, kendine has üretim tekniği ile yapılan dış görünüşüne kıyasla iç hacmi geniş olan kullanışlı bir sepettir. Kuşaklı sepeti, Karamürsel ve civarındaki meyve üreticileri yaş meyveyi zedelemeden kolaylıkla toplamada kullanmaktadırlar. 
 
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Resmi Gazete
  • İlan Portalı
  • E-Başvuru
  • Muhtar Bilgi Sistemi
  • Muhtar Listesi
Körfez Mahallesi Ankara Karayolu Caddesi No:129 İzmit / KOCAELİ
0(262) 300 50 00 Kep Adresi: icisleribakanligi@hs01.kep.tr
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız