Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından dört yılda 330’ncusu yapılan KODELİ Robotik Kodlama Atölyesi ile KODELİ Sergi açılışı ve Ödül Törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin, Robotik Kodlama Yarışmasında başarılı olan öğrencilerimize ödüllerini verdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi ve diğer paydaşların iş birliğiyle düzenlenen KODELİ Robotik Kodlama yarışması geçtiğimiz günlerde yapılmıştı.
Tasarla Çalıştır, Siber Güvenlik Bayrağı Yakala (CTF Ulusal), Çizgi İzleyen, GezGör Kocaeli, Mini Sumo, Hedefi Bul, Temel Çizgi İzleyen, Robotik Halk Oyunları gibi kategorilerde düzenlenen ve 3 gün süren mücadele sonucunda başarılı olan öğrenciler ödüllerini, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in elinden aldılar.
Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törene; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Sayın Yusuf Tekin ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, İlçe Belediye Başkanları, Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömür Karakullukçu, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Emir Hasan Arslantaş, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İnşaat Emlak Genel Müdürü Özcan Duman, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, Strateji Geliştirme Başkanı Ercan Türk, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, kurum kuruluş müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören KODELİ Robotik Kodlama Yarışmasının anlatıldığı video sunumu ile devam etti.
Program Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Vali Seddar Yavuz’un açılış konuşmalarıyla devam etti.
Vali Yavuz: ‘Ecdadımızın Mücadelesini Daha İyi Bir Noktaya Taşıyacak Vizyona Sahibiz’
Vali Seddar Yavuz burada yapmış olduğu konuşmalarında: “Sayın Bakanım, gününüzü ilimize ayırarak şehrimizin eğitimi, sorunları ve çözümleri ile ilgili bizleri cesaretlendirdiniz. Sorunlarımızı detaylı bir şekilde dinlediniz. Bu vesileyle size minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum. Son 21 yılda eğitim yatırımlarında hem fiziki altyapı hem de öğretmen sayısı itibari ile üç katına katladığımızı ve bu şehri daha iyi bir noktaya taşımak için hep beraber çalıştığımızı da tespit etmiş olduk. Sayın Bakanım, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Kocaeli şehri; bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında son dönemde de özellikle bilişim, inovasyon ve AR-GE konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir gelişme sergiliyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla bu şehri daha iyi bir noktaya taşımak için yerel yöneticilerimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve tüm iş dünyası ile beraber yoğun bir mesai harcıyoruz. Çünkü Sanayi Devrimini ıskalayarak büyük bir imparatorluğun çöküşüne ve daha sonra da gerçekten hepimizi hala derinden etkileyen işgal ve zulümlere maruz kaldık. İşte tam da bugünlerde Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ediyoruz. Bana göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti birinci yüzyılını kuruluş yüz yılı olarak tamamladı, bu ikinci yüzyıl dediğimiz Türkiye yüzyılı ise diriliş ve kıyam yüzyılıdır. Artık bu yüzyılda küresel iddiamızı pekiştirecek ve ecdadımızın gerçekleştirmiş olduğu hak ve adalet mücadelesini daha iyi bir noktaya taşıyacak vizyona sahibiz. İşte tam da bu tür güzel projelerle, geleceğin teknolojileri ile sanal gerçeklik, yapay zekâ gibi alanlarda yatırım yaparak gençlerimizi çağın gereklerine uygun yetiştirip, bütün imkanları seferber ederek bu iddiamızı daha da pekiştireceğiz. Bu vesileyle milli mücadelemizin eşsiz Komutanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.
Vali Yavuz: ‘Tüm Kocaelili Kardeşlerimizi Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamalara Davet Ediyorum.’
Büyükşehir Belediyemiz ve iş dünyamızla birlikte hazırladığımız Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir şekilde yapacağımız tüm etkinlik ve kutlamalara, özellikle 100. yıl vesilesiyle düzenlemiş olduğumuz yürüyüşümüze ay yıldızlı al bayraklarımızla beraber tüm Kocaelili kardeşlerimizi davet ediyorum. Sayın Bakanım bir kez daha bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ediyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da yapmış olduğu hizmetler vesilesiyle çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin, ödül töreninde yaptığı konuşmada, eğitim sisteminin sürekli geliştiğini ve revize edildiğini belirterek, Bakanlık olarak bu anlamda güncel gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.
Hem teknolojik gelişmeleri hem doğal değişim dönüşüm süreçlerini hem de sosyal bilimlerdeki değişimle ilgili süreci takip ettiklerini aktaran Bakan Tekin: “Bütün bunları takip ederken etrafımızdaki doğal kaynaklarla ilgili gelişmeleri takip etmiyorsanız, bugün Türkiye'nin değişik illerinde sahip olduğumuzu yeni fark ettiğimiz doğal gaz rezervlerinden ya da petrol rezervlerinden bahsetmezsek bu bir eksiklik. Dolayısıyla bunu sürekli geliştirmek durumundayız. Etrafımızda sınırlar değişiyor, ülkeler isimlerini değiştiriyorlar, coğrafi sınırları değişiyor. Bunlardan bahsetmezsek kendi sosyal bilimlerimizle ilgili çocuklara verdiğimiz şeyi eksik vermiş oluruz.” diye konuştu.
20 yıllık sürede birçok tarihsel olay yaşandığına işaret eden Sayın Bakan: “Bunları revize edip müfredatımıza koymazsak gene eksiklik yapmış oluruz.” dedi.
Değişen tek şeyin, eğitimin içeriği olmadığına, eğitimin fiziksel yapılarının da değiştiğine dikkati çeken, çocukluğundaki eğitim imkanlarından bahseden ve yeni inşa edilen okulların özelliklerini aktaran Bakan Tekin, 2002 yılına kıyasla derslik stokunu, yapı stokunu 3'e katladıklarını, en az 3,5 katı kadar öğretmen ataması yaptıklarını, bir taraftan da fiziki şartları iyileştirmeye çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Fatih Projesi'nin bir bilgisayar projesi olmadığını belirterek bu kapsamda yapılan çalışmalara ve Fatih Projesi'nin önemine değinen Sayın Bakan konuşmalarına şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye genelinde Fatih Projesi başladığı andan itibaren 580 bin sınıfın akıllı tahta ihtiyacını giderdik. 580 bin sınıfı, akıllı tahta kullanabilecek internet altyapısına eriştirdik. İnternet erişim hizmeti verdik ve akıllı tahta kurduk. Bu çok büyük bir rakam Türkiye genelinde. Eksik kalan ya da yeni yapılan okullarımız ya da üzerinden 10 yıl geçtiği için teknolojik anlamda ömrünü tamamlamaya başlayan akıllı tahtalarımızı da yıl sonuna kadar değiştirdiğimizde toplamda 620 bin akıllı tahtayı okullarımızda dağıtmış olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu anlamda hem fiziki altyapının giderilmesiyle ilgili hem teknolojik altyapıyla ilgili yaptıklarının, eğitime verdiği önemin ne olduğunu görmeniz açısından bunu bilmenizi isterim. 2 bine yakın okulda bilişim teknolojileri laboratuvarları kurduk. Kodlama becerilerimizi bir adım öteye taşımak için BT sınıflarımızı tepeden tırnağa yenileyip, yenilikçi sınıflar adıyla başka bir projeyi hayata geçiriyoruz. Teknolojinin tam anlamıyla kullanıldığı sınıflar. Biz okullara akıllı tahtaları kurduk, işimiz bitti demiyoruz. Kurduğumuz tahtaları, kurduğumuz internet erişimini çocuklarımızın, gençlerimizin daha rahat kullanabilmeleri, daha faydalı kullanabilmeleri için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Gelişimleri de takip ediyoruz. Bunu sadece öğrenci arkadaşlarımız için genç kardeşlerimiz için değil, aynı zamanda öğretmen arkadaşlarımız için de benzeri süreçleri devam ettiriyoruz."
Bakan Tekin, öğrenciler için kurdukları Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) benzerini, öğretmenler için Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) adıyla başka bir altyapıda oluşturduklarını bildirdi.
Dünyanın çok hızlı değiştiğini dile getiren Sayın Bakan: “Bakanlığımız bünyesinde yaklaşık 76 bin kurum var. 76 bin kurumun hepsiyle ilgili karar veriyoruz. Bunu yaparken, zorlanabiliriz. Çok uzak, ücra köşedeki bir okulun ihtiyacıyla Kocaeli'nin merkezindeki bir okulun ihtiyacı bir değil. O yüzden bu anlamda adımlarımızı atarken, yerel yöneticilere ve mülki idari amirlerinin desteklerine çok ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından videokonferans yöntemiyle bağlanılan Darıca'daki Şehit Murat Tevlim Anadolu İmam Hatip Lisesi ile İzmit'teki Yahya Kaptan Orta Okulu'nda kurulan kodlama atölyelerinin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Bakan Tekin ve protokol üyeleri, KODELİ Projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.